virkatut ja kudotut kukat ja lehdet kannattaa varttaa rautalangalla. Näin asetelmaa tai kimppua voi taikoa uusiin ja parempiin asentoihin eikä ole kukat holtittomia.
Sisällä pidettäviin asetelmiin käytän joko vähän tukevampaa kukkasidontalankaa tai betonin valuun tarkoitettua surrauslankaa.
Surrauslanka ruostuu herkästi ja ei käy ulkona pidettäviin teoksiin.
Liimana käytän eri keeperiä ryhdikkäämmistä langoista virkattuihin ja löysempiin lankoihin ja ohuempiin Powertex kovetinta.
Powertexillä saa kovetettua vaikka koko lehtiosan sopivaan asentoon, varsi pitää silti kieputtaa rautalangan ympärille.
Joihinkin aivan suoriin kukkasiin, esim.ruusut, voi käyttää coctailtikkuja tai vaikka sopivaa koivun tai pajun oksaa, puuta mikä puuta.
Tarvikkeet, tässä käytin surrauslankaa ja puuliimaa. |
Surrauslangan työnnän lehden nurjalta puolelta läpi... |
...taitan pihdeillä ja työnnän pään oikealta puolelta takaisin nurjalle. | Pihdeillä saa jyrkemmän taitoksen. |
...näin, tässä lehti nurjalta puolelta. Taitan rautalangan päät yhteen... |
(tältä näyttää päälipuoli lehdestä tässä vaiheessa) |
...Lankaa kieputetaan sopivalle varrenpätkälle ja... |
...solmitaan. |
Jonkunlainen solmu on hyvä laittaa ja liimatippa solmukohtaan että pysyy myös siinä vaiheessa kun lehti laitetaan asetelmaan. |
Kukkapurkkiin laitan tiiviisti styroksia johon on helppo tökätä valmiita vartettuja virkkauksia, tässä tosin vasta "maanpeite lankakiehkuroita". |
Näin teen peittoa tuolle styroksille, se ei ole kovin nättiä näkösällä.
Tämän sijastahan sen voi peittää niinellä, huovutusvillalla...ihan taas omavalintaisesti millä vaan.
Kukat vartetaan samalla lailla kuin lehdet tuossa edellä, siinä kohtaa kun rautalanka laitetaan oikealta puolelta takaisin nurjalle, saa kätevästi asemoitua kukan keskustaa pienemmäksi suppuun jos on tarpeen ja jos on jäänyt isompi aloitusrengas virkatessa tms.
Kukan juureen laitan tipan liimaa tai Powertexiä kuten lehtiäkin varttaessa ja solmin vartta varten valitsemani langan, sitten vaan kieputan kukasta alkaen lankaa rautalangan ympärille tiiviisti.
Kun varsi on sopivalta matkalta kieputettu, liimaa tai powertexia rautalangalle ja solmua kieputuslangalla paristi, liimaa voi levittää, tuputella vähän pitkin vartta jos epäilyttää langan paikoillaan pysyminen, vaan kyllä se siinä pysyy.
Tässä on ketjusilmukkavirkattuihin lehtien varsiin pujoteltu rautalankaa, eli tapoja on niin monta kuin ideaa vaan tulee ja pöllähtää esille =) |
Saint paulian lehdet alkavat olla paikoillaan. |
Lopuksi kukkaset, kannattaa tehdä sopivasti kukkia ja vielä muutama ylimääräinenkin, jos ei mene asetelmaan niin saahan niitä liimailla jonnekin muualle, vaikka kortteihin. |
Tässä vaiheessa sitten ihan loppuja asetteluja ja ei liikaa kun sitten ei tule loppua lainkaan asettelusta, aina näkee jonkun lehden lärpättävän oudosti taikka kukkanen jotenkin villisti vinossa ;) |
Powertex näytti aluksi ettei kovetu ollenkaan tuon langan kanssa mutta seuraavana päivänä oli jo aika lailla hyvällä mallilla enkä siis heittänytkään toivoa kaivon pohjalle siinä vaiheessa vielä.
Parin päivän päästä jo aivan kovettunut ja valmiina jatkotoimenpiteisiin.
Powertex alkaa kovettumaan heti, ja sitä saa muutella vielä suht kauan aikaa kun kankaastakin tekee jotain. Tämä lankajuttu vaan ei tuntunut lähtevän niin kivasti kovettumaan eikä saanut oikein oikoa ennenkuin seuraavana päivänä kun oli vähän jämähtäneempi jo.
Ohjeistuksessa Powertexistä sanotaan että viikon päivät kuivuu kokonaisuudessaan ja uskon kyllä sen ainakin kun olen tehnyt useampikerroksisia juttuja ja oikein uittanut kangasta aineessa.
Kaikkeen vaikuttaa materiaalit ja määrät tietysti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti